A Jagermeister neve évtizedek óta fogalom a gyomorkeserűk világában, hiszen a hatalmas múlttal rendelkező italt mindenki ismeri, még azok is hallottak róla, akik egyébként nem szeretik a likőröket vagy soha nem ittak alkoholt.
Nem meglepő ennek fényében, hogy a gyártó folyamatosan azon dolgozik, hogy megújítsa, felfrissítse szortimentjét. Ennek az eredménye volt korábban az újratervezett macerálási és érlelési folyamatokra épülő Jagermeister Manifest és az extra fűszerrel, illetve gyömbérrel elkészített Jagermeister Scharf.
Néhány hónappal ezelőtt azonban minden eddiginél merészebbet húzott a gyártó, és az első visszajelzések alapján igencsak jól döntöttek, hiszen megérkezett a narancsos Jagermeister, ami minden eddiginél merészebben nyúlt hozzá a jól ismert sajátosságokhoz, és ezzel rengeteg új rajongót szerzett magának a gyártó.
Mivel az új típus hazánkban is óriási népszerűségnek örvend, ezért most összegyűjtöttük a narancsos Jagerhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, sőt még fogyasztási javaslattal és koktélreceptekkel is szolgálunk olvasóink számára.
A Jagermeister rövid története
Kezdjük azonban az alapoktól! A Jagermeister az egyik legismertebb német keserűlikőr, amelynek története 1934-ig nyúlik vissza egy wolfenbütteli ecetgyáros fiához, név szerint Curt Masthoz, aki apja örökségét egy egészen új iparágba, a likőrgyártásba formálta át.
Így született meg sok-sok kísérletezés után az 56 különböző gyógy- és fűszernövényből, valamint virágokból és gyümölcsökből álló Jagermeister recept, amit mind a mai napig hétpecsétes titok övezi – nem véletlen, hogy senkinek sem sikerült még pontos másolatot készíteni róla.
Sőt mi több, az italnak nemcsak az íze, hanem az üvege is legendás, erről azonban már korábbi cikkünkben mindent leírtunk, így ha szeretnél mindent megtudni erről a különleges italról, akkor kattints a következő linkre: A Jagermeister története.
Mi az a narancsos Jagermeister?
A Jagermeister Orange esetében közel sem csak annyi történt, hogy az alkotók fogták az eredeti receptúrát, majd feldobták egy kis narancsos ízzel. Bár az alapok innen indultak, de menet közben rengeteg finomításra és változtatásra volt szükség az optimális ízélmény eléréséhez.
A narancsos Jagermeister nem pusztán egy új ízváltozat, hanem egy az alapoktól újragondolt innováció, amely képes volt átvenni a márkára jellemző hagyományokat, és feldobni őket teljesen modern, friss és egyben elragadó citrusos jegyekkel.
Ennek eredményeként egy sokoldalú ital született, ami nemcsak tisztán, hanem koktélban vagy long drinkként is tökéletesen megállja a helyét, és részben emiatt olyan embereknek is nagy kedvencévé válhat, akik eddig nem rajongtak a klasszikus változatért.
A hivatalos honlap tanúsága szerint a narancsos Jagermeistert olyan emberek készítették, akik nemcsak rajonganak a saját mesterségükért, hanem magáért az italért is odáig vannak, ezért nem is kerülhetett bele extraként más, mint minősített szicíliai narancstermesztőktől származó gyümölcs.
Az italt ugyanis a brand és a természet maximális tiszteletével hozták létre, így olyan minőséget és tulajdonságokat nyújt, ami kétségtelenül példásnak tekinthető a piacon.
Milyen íze van a narancsos Jagermeisternek?
Mielőtt bárki megkóstolná a narancsos Jagermeistert, arra gondol, hogy ízvilága biztosan nem különbözik túlzottan a hagyományos italtól, csak némi extra narancsaromát adagoltak hozzá, ami ebben a formában tévedés.
Tény és való, hogy az ital ízvilága azonnal felismerhető, rögtön tudja majd a fogyasztója, hogy egy Jagermeister került a poharába, megvannak az ismerős sajátosságok, az a sokrétű, kellően komplex, alapvetően gyógynövényes, virágos és gyümölcsös íz.
Összességében azonban ez a narancsos változat az alapoktól más érzetet nyújt, rögtön érezni, hogy a készítők hozzányúltak a recepthez, és bár elsőként itt is az édeskés, a kesernyés és a fűszeres jegyek bontakoznak ki, azonban szépen lassan átveszi felettük az irányítást a narancsos aroma.
Egy kifejezetten frissítő és izgalmas összhatás jellemzi, egy különösen sokrétű, kellemes ízvilággal, ami ugyanúgy képes elkápráztatni a hagyományos Jagermeister szerelmeseit, mint azokat, akik valami merőben másra, újra és merészre vágynak.
Hogyan fogyaszthatjuk a narancsos Jagermeistert?
Akárcsak a klasszikust, a narancsos Jagermeistert is elsődlegesen tisztán, önmagában, aperitifként ajánlott fogyasztani, de jótékony hatását étkezések után egyaránt képes kamatoztatni.
Amennyiben tisztán akarjuk inni, egy dologra minden esetben figyeljünk oda: a behűtésre! A Jagermeister minden típusa alapos behűtést igényel télen és nyáron egyaránt ahhoz, hogy megfelelő ízhatást lehessen elérni vele.
Az ideális hőmérséklet mindenkinél más és más. Valaki azt szereti, ha a fagyasztóból veszi ki, mások azonban inkább a normál hűtőszekrényben elérhető 5-6 Celsius fokos hőmérsékletet preferálják. Mindkét alternatíva tökéletes választás a narancsos Jagermeister esetén.
Egy hasznos tanács itt, hogy érdemes kipróbálni a whiskyhez vagy a rumhoz hasonlóan jégkockára tölteni az italt. A jég ugyanis nem hígítja, nem rontja az ízhatást – ha csak fel nem olvad benne –, inkább képes kiemelni a gyümölcsös aromákat és a fűszerességet.
Narancsos Jagermeister koktélreceptek
Mivel a narancsos Jagermeister még egy viszonylag friss termék a piacon, ezért nem sok koktélrecept született hozzá, de már így is akad néhány olyan különlegesség, amit mindenképpen ajánlunk kipróbálásra.
Jagermeister Orange & Tonic
Ha egy igazán ütős és pezsgő koktélt akarunk készíteni a narancsos Jagermeister segítségével, akkor nincs is nagyon más dolgunk, mint a megfelelő arányban összekeverni az italt egy jó minőségű tonikkal.
Arányt szándékosan nem írunk, hiszen kinek az enyhébb, kinek az erősebb megoldás a nyerő, így próbáljunk meg annyi Jagermeistert kitölteni, amennyit aperitifként is elfogyasztanánk, majd adjunk hozzá óvatosan tonikot és kezdjük el kevergetni addig, amíg meg nem találjuk a megfelelő arányt.
Az összhatás egy a tonik kesernyés jellegével és szénsavval gazdagon dúsított frissítő koktél, aminek főleg nyáron nem lehet ellenállni.
Jägermeister Orange Spritz
Amennyiben egy még ütősebb koktélra vágynánk, sőt az eleganciát is növelnénk egy kicsit, akkor bátran dobjuk fel a narancsos Jagermeistert finom Prosecco pezsgővel, valamint néhány csepp szódával.
Az eredmény nemcsak a szemnek nyújt csodát, hanem az ízvilág szempontjából is egy olyan élményt kínál, amihez foghatót még talán soha nem kóstoltunk, hiszen a pezsgő és a szóda képes felerősíteni a likőrben található gyümölcsös jegyeket.
Szintén isteni frissítő, de egy kicsit ütősebb, mint a tonikkal kevert változata, nem mellesleg egy hivatalosabb eseményen is megállja a helyét.