A koktélok legkorábbi formái kétségtelenül egyidősek az alkoholos italokkal, hiszen mióta világ a világ, az ember kísérletezik, és valahol ez vezetett a kevert finomságok megjelenéséhez is.
Bár nem minden koktél háttértörténete ismert, hiszen nagyon sok született meg egyszerű véletlenből vagy mondhatni megszokásból, azért a híresebb és felkapott nevek mögött mindig van egy izgalmas, érdekes vagy éppen humoros történet, amit érdemes megismerni.
Aktuális cikkünkben ezért most összegyűjtöttünk hat olyan koktélt, amelyek valamilyen szempontból érdekes háttérrel rendelkeznek, és természetesen prezentáljuk eredettörténetüket is, amivel nem kizárt, hogy még nagyobb kedvet tudunk hozni az italozáshoz.
Amennyiben te is kedveled a koktélokat, böngészd át cikkünket, hiszen nem kizárt, hogy a kedvenced sem maradt le a listáról, esetleg éppen ellenkezőleg: most találhatsz rá a következő nagy koktél-szerelmedre.
Ha rögtön el is készítenéd valamilyen koktélt, és szükséged lenne hozzá minőségi összetevőkre: ital rendelés online.
Manhattan koktél
A Manhattan koktél kétségtelenül az egyik, ha nem a legnépszerűbb whisky alapú kevert ital, ami annak is köszönheti népszerűségét, hogy óriási múltra tekint vissza, lévén sztorija egészen az 1800-as évekig nyúlik, amikor a whisky mellett vermuttal és keserűlikőrrel keverték.
Sokan a mai napig ezt a klasszikus vonalat követik vele, hiszen a hagyományos recept az igazi, és ráadásul nem is bonyolult, az összetevőket csak össze kell rázni jéggel, és megfelelő arányok esetén egy rendkívül ízletes és különleges italt kapunk.
Mint azt a neve is mutatja, a Manhattan koktélt a New York államban található Manhattanben hozták létre és a mítosz úgy tartja, hogy Winston Churchill édesanyjának a kérésére, illetve tiszteletére keverték először 1874 decemberében.
Ez azonban csak a mítosz, sokkal valószerűbb a Difford’s Guide azon megállapítása, miszerint a koktélt egy George Black nevű férfi keverte először saját bárjában, a Manhattan Inn-ben, és valószínűleg így kaphatta a nevét is ez a nagyszerű ital.
Sex on the Beach koktél
A Sex on the Beach már a nevével is izgalmas hátteret sejtet, és nem is tévedünk ezzel túl sokat. A koktél története a nyolcvanas évekig vezethető vissza, amely a hippikorszak után a kitárulkozásé, a szórakozásé volt, és ezt sikerült megragadni ezzel az itallal.
A koktél története állítólag 1987-ig nyúlik vissza, amikor egy floridai mixer, Ted Pizio megálmodta a receptjét, méghozzá egy koktélverseny részeként. Sokat kísérletezett, mire eltalálta a tökéletes arányokat, az elnevezéssel pedig azt hivatott megörökíteni, amire a nyolcvanas években a legjobban vágytak az emberek.
Ez nem volt más, mint a szex és a tengerpart – legalábbis Floridában. Érdekesség, hogy más összetevőkkel, de a Sex on the Beach koktél már korábban is szerepelt a mixer itallapján, azonban reneszánsza a nyolcvanas évek végén indult.
Olyan népszerű lett ez a vodkával, áfonya- és narancslével, valamint baracklikőrrel kevert finomság, hogy még az 1988-as Koktél című kasszasiker filmben is szerepelt, sőt sokak szerint éppen ez indította el világhódító útjára.
Negroni
A Negroni szintén egy igazi klasszikusnak tekinthető a koktélok között, hiszen több mint 100 éves múlttal rendelkezik, és valódi történetét a mai napig heves viták övezik, lévén két teória is napvilágot látott róla.
Az egyik ilyen Olaszországba, egészen pontosan Firenzébe vezethető vissza, méghozzá Camillo Negroni grófhoz, aki egy nap betért kedvenc bárjába, azonban arra kérte a mixert, hogy a kedvelt Americano koktélhoz szóda helyett egy kevés gint adjon hozzá.
Ezt az elméletet azonban a Negroni család nem igazán akarja elfogadni, szerintük Pascal Olivier de Negroni tábornokhoz köthető a koktél születése, aki már az 1800-as évek végén fogyasztotta ezt a finomságot.
Akárhogyan is legyen, a Negroni a mai napig nagy népszerűségnek örvend, klasszikus változatában Campari, édes vermut és gin található, de az évtizedek során számos variációja ismert, így valaki a gin helyett tequilával vagy habzó borral, esetenként rozs alapú whiskyvel fogyasztja.
Tom Collins
A Tom Collins koktél érdekessége, hogy egyike azoknak a koktéloknak, sőt talán az egyetlen olyan koktél, ami egy viccből született. A történet az 1800-as évek végére vezethető vissza, amikor New Yorkban aljas pletykák keringtek egy Tom Collins nevű emberről.
A mendemonda szerint nagyon sokakat becsapott és átvert, így mindenki szerette volna már megnézni magának. Emiatt sokan zarándokoltak a bárokba, hogy láthassák és találkozhassanak vele. Valójában azonban ez az ember nem létezett, csak egy átverés volt.
Egy bártulajdonos, név szerint Jerry Thomas azonban felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, így megalkotta a Tom Collins koktélt, így ha az emberek bementek a bárba, és Tom Collinst keresték, rögtön rendeltek maguknak egy koktélt, ami ebből kifolyólag óriási siker lett.
Első megjelenésére 1876-ban került sor, a főszerepben a ginnel, a citromlével, a cukorsziruppal és némi szódával. Nem egy bonyolult koktél, de annyira népszerű lett, hogy még poharat is terveztek hozzá: ez lett a Collins-pohár.
Mojito
A Mojito koktél sokak számára egyet jelent a rum alapú kevert italokkal, méghozzá nem véletlenül. Története az 1800-as évek végére nyúlik vissza, méghozzá arra az időszakra, amikor a Bacardi megjelent és a rum sokadik reneszánszát kezdte élni.
Egyes források szerint azonban a Mojito koktélt már az 1500-as évek végén is készítették Kubában, és ha ez igaz, akkor a világ egyik legrégebbi, ma is ismert kevert italaként tarthatjuk számon.
Ez a történetszál arról szól, hogy amikor Sir Francis Drake havannai küldetése kudarcba fulladt, egy koktéllal próbálták felejteni a bánatot. Ez volt a Draque, ami valójában a Mojito elődjeként ismert, de ezzel a névvel csak az 1800-as években kezdett el terjedni.
A Mojito alapja a rum, a lime, a menta és a szódavíz, amit ebben a formában Kubában évszázadok óta alkalmaznak egyfajta népi gyógymódként, ami rövid idő alatt az ország, majd a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb koktéljává vált.
Bloody Mary
A Bloody Mary nem egy közönséges vagy egyszerű koktél, nem is hétköznapi, de annál ismertebb. Szintén több történetszál kötődik hozzá, így az egyik az 1920-as évek Párizsába, ahol állítólag Fernand Petiot csapos készítette el először a Harry’s bárban.
Egy másik sztori azonban George Jessel színészhez köti a koktélt, aki egy Palm Beach-i bárban a csapostól egy olyan italt kért, ami segít elviselni a másnaposságot, mire a mixer paradicsomlevet és vodkát kevert össze némi citromlével.
Miután George az itallal a kezében elindult asztaltársaságához, Mary Brown Walburtonhoz, megbotlott és véletlenül ráöntötte a vérvörös italt a hölgy fehér ruhájára. A csaposnak ekkor azt javasolta, hogy hívja ezt a koktélt mától Bloody Mary-nek.
Bárhogy is történt valójában, a Bloody Mary koktél a mai napig közkedvelt, rengetegen fogyasztják villásreggelik mellé, és a másnaposság ellen sokak szerint az egyik legjobb elixír.